Sprawozdanie Wiceprezesa Kujawsko-Pomorskiego Związku Szachowego ds. młodzieżowych i ewidencji za rok 2013

W 2013 roku (sprawozdawczym) minęło już 8 lat mojej działalności jako działacza związkowego na rzecz szachów w regionie kujawsko-pomorskim, a drugim w Zarządzie KPZSzach IV kadencji na stanowisku Wiceprezesa ds. młodzieżowych i ewidencji. W sprawozdaniu za 2013 rok opiszę moje działania jako trenera, sędziego i jednego z organizatorów życia szachowego w naszym województwie.

Z powodu natłoku wielu zajęć i "zmian", postanowiłem skupić się na najważniejszych sprawach i pracować jak najlepiej potrafię. Z tego względu w zeszłym roku nie wyszedł żaden komunikat ewidencyjny, a cała ewidencja był prowadzona na bieżąco w Centralnym Rejestrze PZSzach. Poniżej przedstawiam najważniejsze statystyki ewidencyjne:

Kluby: 33 - z czego 2 kluby w 2014 roku będą formalnie wykreślone przez PZSzach, a faktycznie działających klubów (występujących w rozgrywkach DMR i startujących graczy w turniejach indywidualnych) jest ok. 24.

Zarejestrowani zawodnicy: 1214 - z czego aktywnych jest ok. 25%...

Najliczniejsze kluby:

WKSz-1938 (II - 1) 1
Baszta (V - 1) 1
niezrzeszeni (II - 1, III - 11, IV - 22, V - 49) 83

W 2013 roku uzyskałem tytuł sędziego klasy międzynarodowej (Fide Arbiter) nadanego przez Międzynarodową Federację Szachową FIDE. W ostatnim okresie sprawozdawczym sędziowałem sporo imprez szachowych rangi Mistrzostw Polski, Mistrzostw Województwa, Festiwali Szachowych jak i imprez lokalnych. Na 40 zawodów szachowych (ok. 100 grup) poświęciłem ok. 90 dni turniejowych.

2013 rok to kolejne imprezy organizowane w oryginalnych miejscach, mających głównie na celu przyciągnięcie większej widowni i pozyskanie dodatkowych "ośrodki" pod zawody szachowe. Tutaj należą się duże słowa uznania dla Jarosława Wiśniewskiego, który właściwie w pojedynkę dał podwaliny pod imprezy w JuraParku, galerii handlowej Focus Mall, w MCK-u, na pierwszym wodnym turnieju w "Rusałce", w zamku w Ostromecku i wielu innych oraz potrafił "pociągnąć za sznurki" sponsorów pod pokaźny fundusz nagród w przeciągu całego roku.

Sporą część mojego czasu przeznaczałem na uruchomienie, realizację (50 dni zgrupowań) i rozliczenie (na każdą akcję trzeba było składać ok. 40 stron sprawozdania) zaniedbaną przez poprzedników Kadrę Wojewódzką Juniorów i Młodzików. W porównaniu do innych województw nasza federacja przeznaczyła nam skromną ilość 2 miejsc w KWJ i 4 miejsc w KWM + 50% rezerwowych. Dla przeciętnego zjadacza chleba środki i tak wyglądają imponująco: KWJ - 50 dni x 85 zł x 2 os. = 8500 zł, Trener - 50 dni x 90 zł = 4500 zł, KWM - 21 dni x 60 zł x 4 os. = 5040 zł, co razem daję 15520 zł (do każdego dnia trzeba było dołożyć 20% środków własnych). Niestety z różnych przyczyn część osób zrezygnowała z udziału w KWJ i KWM. Ze zgrupowania, konsultacji i zawodów skorzystali: KWJ - Michał Karpus, Oliwia Skorupa (oboje Rotmistrz), Tomasz Żebracki (MDK nr 5) i Damian Śliwicki (OPP), a w KWM - Maciej Błociński, Emilia Szymańska, Mikołaj Włoch (cała trójka Chemik), Adam Kopaczewski (KSz 64) i Agata Tamoń (OPP). Udało zrealizować się wszystkie zgrupowania w następujących miejscach: KWJ: Wrocław - 01-09.07.2013 r. Kowalewo Pom. - 10-16.07.2013 r., Nakło nad Notecią - 08-14.08.2013 r., Ostróda - 15-22.08.2013 r., Dąbki k/Darłowa - 23-31.08.2013 r., Ostromecko 30.11-01.12.2013 r., KWM: Wrocław - 01-09.07.2013 r., Kowalewo Pom. - 10-16.07.2013 r., Ostróda - 16-20.08.2013 r. Zdecydowaną większość (6/7) młodzieży z KWJ i KWM zrobiła postępy w swojej grze i awansowała do Mistrzostw Polski Juniorów na 2014 rok.

Za zeszły rok wyróżnić trzeba następujących juniorów:

Alicję Śliwicką - drugie miejsce w MPJ do lat 12, wysokie miejsca w Mistrzostwach Świata i Europy,
Gajek Radosław - dwa złote medale w MPJ do lat 16 w szachach szybkich i błyskawicznych,
Łukasz Licznerski, złoty medal MPJ do lat 18 i srebro w szachach błyskawicznych, Drużynowy Mistrz Europy z reprezentacją Polski juniorów, zdobyte dwie normy na mistrza międzynarodowego (Kraków, Ukraina),
Kacper Drozdowski - uzyskanie tytułu mistrza międzynarodowego w 2013 r., złoty medal w MPJ do lat 18 w szachach błyskawicznych i srebrny w szachach szybkich, Drużynowy Mistrz Europy z reprezentacją Polski juniorów.

Miejmy nadzieję, że "zaplecze" naszych czołowych juniorów osiągnie nie gorsze wyniki sportowe.

Dzięki naszej gospodarności Zarząd KPZSzach dorobił się 30 kompletów szachów z zegarami elektronicznymi, które już od roku służą nam na większości imprez mistrzowskich i innych zawodach. Bardzo byśmy chcieli zmobilizować więcej zespołów do organizacji imprez "związkowych", ale raptem kilka klubów i to po namowach zgodziło się na organizację imprez w swoich miejscowościach.

Nie ze wszystkich stron jesteśmy dobrze zrozumiani w naszych działaniach, ale mając na uwadze więcej plusów niż kilka minusów będziemy dalej płynęli tym prądem co obraliśmy na początku naszej przygody w Zarządzie KPZSzach IV kadencji. Dziękujemy ludziom dobrej woli za zrozumienie, cenne uwagi (nawet krytyczne) i wspieranie w dążeniu do "celu".

Wiceprezes
Kujawsko-Pomorskiego