Sprawozdanie Sekretarza ds. historii i wyróżnień Kujawsko-Pomorskiego Związku Szachowego – Piotra Szybowicza z działalności za 2012 rok

1. Zarząd KPZSzach postanowił uhonorować brązową odznaką Pana Piotra Lecha i Jana Marchlewicza. Pan Piotr Lech jest działaczem i zawodnikiem klubu LZS Szubin (2005-2013) i twórcą oraz prezesem UKS Szachowa Dwójka Szubin (2007-2012). Szubinianin zorganizował lub współorganizował kilkadziesiąt imprez szachowych o charakterze gminnym, powiatowym, ale także wojewódzkim: drużynowe mistrzostwa KPZSzach w szachach szybkich – Szubin 2007, mistrzostwa województwa – Szubin 2012, mistrzostwa województwa juniorów – Szubin 2012, turniej szachowy „O Puchar Burmistrza Szubina” – Szubin 2011, turniej szachowy „Pałuki Szubin 2006” o puchar MON – Szubin 2006, mistrzostwa powiatu nakielskiego, 7 indywidualnych i drużynowych turniejów o mistrzostwo gminy Szubin szkół, 28 turniejów z cyklu „Cztery Pory Roku”, mistrzostwa Szubina, mistrzostwa Szubina w szachach błyskawicznych, turnieje klasyfikacyjne. Dla wielu starszych szachistów jest osobą nieznaną, gdyż wcześniej mieszkał w stolicy i reprezentował klub Legion Warszawa.

Pan Jan Marchlewicz jest ojcem i wychowawcą szachowym aż 8 zawodników KPZSzach: Kamila, Damiana, Iwony, Artura, Mateusza, Kacpra, Karola i Marcina. Rodzina mogłaby sama zorganizować drużynę ligową, w dodatku z rezerwami. Większość z wymienionych szachistów było lub jest czołowymi juniorami województwa.

2. Pomoc w organizacji imprez szachowych organizowanych przez KPZSzach, a w szczególności mistrzostw województwa i mistrzostw województwa juniorów. Najciekawszą inicjatywą było zorganizowanie pola namiotowego w moim ogrodzie, dla wszystkich chętnych przyjezdnych zawodników mistrzostw województwa. Większość nocowała właśnie tam.

3. Współpraca z administratorem strony internetowej KPZSzach – pisanie relacji, obsługa fotograficzna na kilkudziesięciu turniejach szachowych. Dodatkowo informuję wszystkich zainteresowanych pamiątkowymi zdjęciami z zawodów, iż pełen zestaw fotografii w tym także portretowych znajduje się na stronie internetowej www.zs26.pl/szachowa (12000 pozycji).

4. Propagowanie rocznicy 75 lecia POZSzach na łamach czasopism szachowych. Ukazały się 3 artykuły historyczne w „Szachiście” i „Macie”.

5. Składam podziękowania dla Panów: Jerzego Białasa i Piotra Lecha i całego klubu LZS Szubin za wyjątkową aktywność w minionym roku. W Szubinie odbyły się mistrzostwa województwa seniorów i mistrzostwa województwa juniorów. Zawodnicy sekcji startowali łącznie w 91 zawodach i imprezach szachowych na terenie całego kraju. Sprzęt szachowy na większości imprez organizowanych przez KPZSzach udostępnił LZS Szubin. Wszystkie informacja na temat królewskiej gry w tym mieście dostępne są na stronie internetowej „Szachy w Szubinie”

Sekretarz KPZSzach

(-)