Sprawozdanie Prezesa Kujawsko-Pomorskiego Związku Szachowego – Benedykta Mrozińskiego z działalności całego Zarządu za 2012 rok

Szanowni Delegaci i działacze szachowi

Decyzję o kandydowaniu na Prezesa naszego związku podjąłem po długim namyśle, ponieważ moje kilkudziesięcioletnie doświadczenie pracy w trzech zarządach i w dwóch komisjach rewizyjnych dawało mi wiedzę na temat odpowiedzialności jaka wiąże się z pełnieniem tej funkcji. Duże poparcie delegatów na walnym zjeździe jeszcze bardziej zobowiązało mnie do sumiennej pracy i realizacji moich planów. Nie mogłem jednak przewidzieć utrudnień spowodowanych zmianami osobowymi i funkcyjnymi zarządu, które wymusiło życie. Kolega Cezary Kozłowski zmarł, Andrzej Dróbka zrezygnował z pracy w zarządzie po kilku miesiącach a wiceprezes ds. organizacyjnych Robert Śliwonik nie uczestniczył w zebraniach i zgodnie ze statutem został usunięty z jego składu.

Okazało się, że do pracy na rzecz związku nie ma chętnych. Dlatego dziękuję Pani Wiolecie Pacuszka, która została skarbnikiem i Panu Krystianowi Janikowi, który wyraził chęć współpracy ze mną i został członkiem zarządu. Funkcję Przewodniczącego Komisji Dyscypliny KPZSzach przyjął Jarosław Wiśniewski. Istnieje jeszcze jeden wakat na stanowisku członka zarządu, który czeka na chętnego do pracy działacza szachowego. Nie chciałem dokonywać szybkich zmian dotyczących siedziby oraz prowadzenia księgowości. Uznałem, że nie ma potrzeby szukania nowej księgowej oraz utrzymywania dotychczasowego biura, które nas kosztowało niewiele, ale rzadko z niego korzystaliśmy. Na marcowym zjeździe delegatów w Warszawie zostałem wybrany do prezydium Rady Prezesów i dwukrotnie (w Krakowie i Suchedniowie) uczestniczyłem w jej pracach, których podstawowym celem było wytyczenie kierunków opłat finansowych. Dla mnie kontakt z wieloletnimi prezesami, często znacznie większych i bogatszych związków był znakomitą nauką. Uczestniczyłem wspólnie z dwoma delegatami (Janem Nogalem i Pawłem Jarochem) w zjeździe delegatów PZSzach-u.

W celu  pozyskania, po kilku letniej przerwie, środków na kadrę młodzików i juniorów z Wojewódzkiego Stowarzyszenia Związków Sportowych, nawiązałem kontakt z wiceprezesem Polskiej Federacji Sportu. Uczestniczyłem w Zjeździe wyborczym delegatów Stowarzyszenia. Po wizytach i wielu wykonanych przeze mnie telefonach, udało się pozyskać na rok bieżący pieniądze dla juniorów. Na KWM mamy dostać 4 miejsca, a na KWJ 2 miejsca oraz prawdopodobnie odpowiednio 4 i 2 rezerwowych.

Wspólnie z pracownikiem mojej szkoły, przy pomocy Pawła Jarocha złożyliśmy dwa wnioski o dofinansowanie do Urzędu Marszałkowskiego. Otrzymane środki na dofinansowanie Makroregionu, mogą się wydawać niewielkie bo tylko 1 500 zł, ale pozwoliły nam zaoszczędzić własne środki. Koordynatorem kadry został kol. Paweł Jaroch i w najbliższym okresie zostanie opracowany regulamin jej funkcjonowania.

Motorem prac zarządu w minionym roku był przede wszystkim wiceprezes kol. Paweł Jaroch, który przy wsparciu wiceprezesa kol. Jarosława Wiśniewskiego oraz mojej osoby i pozostałych członków zarządu, sprawnie realizował zamierzone cele i przyjęte przez zarząd zadania. Serdecznie dziękuję za twórczą współpracę i duże zaangażowanie w organizacje życia szachowego w naszym województwie. Na szczególną uwagę zasługuje korzystny bilans finansowy, jakim zamykamy rok. Jest on o prawie 10 000 zł większy niż rok temu. Taki wzrost środków na naszym koncie powstał przez pozyskiwanie sponsorów oraz właściwą organizację szeregu  turniejów.

Początek 2012 roku to start nowej witryny KPZSzach (www.kpzszach.pl). Bezpośrednim jej twórcą jest Dawid Ziółkowski. Dzięki poświęceniu na nią wiele godzin prywatnego czasu przez Pawła Jarocha, strona została zaprojektowana i uruchomiona bardzo szybko. Jesteśmy również świadomi, że strona ta posiada jeszcze braki, ale z biegiem czasu będziemy je eliminować. Niestety na wszystko potrzebny jest czas, a właściwie dużo czasu. Największymi plusami strony jest chyba ogromna ilość zdjęć z imprez szachowych jak i spora liczba relacji (ok. 100 w 2012 roku, jest to liczba podwojona w stosunku do poprzedniej witryny). Tutaj należy się jednak zatrzymać, bo zdecydowaną część relacji sam napisałem (ok. 60 %), a koledzy z Zarządu (Jarek, Piotrek) oraz pojedyncze osoby dopisały pozostałe informacje.

Niestety część "dużych klubów" nie czuje potrzeby pomagania, zwłaszcza nowemu Zarządowi i właściwie nie przykłada ręki do niczego, co jest z nami związane. W ujęciu czysto sportowym, należy uznać 2012 rok za bardzo udany dla szachistów w województwie kujawsko-pomorskim. Były to sukcesy sportowe i organizacyjne, których bardzo brakowało w ubiegłych latach. Być może w jakiejś części jest to zasługa wybranego 14 stycznia 2012 roku nowego Zarządu Kujawsko-Pomorskiego Związku Szachowego, ale głównie samych zawodników, aktywnych działaczy i trenerów szachowych.

Na pierwszy ogień poszedł I Festiwal Szachowy w ZS nr 26 w Bydgoszczy, który odbył się w dniach 6-8.01.2012r., w którym uczestniczyli zawodnicy reprezentujący szereg grup rankingowych i wiekowych, a kulminacją imprezy były zmagania odbytów oraz Mistrzostwa Województwa w Szachach Błyskawicznych, które organizował Paweł Jaroch, Piotr Szybowicz oraz rodzice ZS nr 26 w Bydgoszczy. W tym miejscu należy dodać, że w Bydgoszczy od ponad 10 lat nie było tak licznej imprezy, która zgromadziła łącznie ok. 350 osób z całej Polski. W pierwszy tydzień ferii zimowych odbył się tradycyjny XXIX Turniej Szachowy w MDK-1 w Bydgoszczy. 4 marca w Nakle obyły się również Mistrzostwa Województwa w Szachach Szybkich, o których pisałem powyżej. W marcu odbyły się również Mistrzostwa Polski Młodzików do lat 10 w Poroninie. Nasz zawodnik Borys Paliwoda reprezentujący Baszta Żnin zajął 9 miejsce na ok. 60 zawodników startujących w tym turnieju. Z kolei na Mistrzostwach Polski Juniorów do lat 16 i 18 w Solinie mieliśmy już o wiele więcej powodów do świętowania. Kacper Drozdowski z Rotmistrza Grudziądz

w grupie do lat 18 wywalczył srebrny medal! W tej samej grupie zajęliśmy jeszcze 6 miejsce wywalczone przez Łukasza Licznerskiego, reprezentującego Chemika Bydgoszcz, a w grupie do lat 16 lat, dobre 7 miejsce wywalczył Tomasz Żebracki z MDK nr 5 Bydgoszcz. W międzyczasie, w Kołobrzegu Przemysław Wiśniewski został Mistrzem Polski Honorowych Dawców Krwi! Kwiecień był miesiącem zakończenia regionalnych rozgrywek drużynowych i Ogólnopolskiej Olimpiady Młodzieży w Sportach Umysłowych w Solinie. W pierwszych z nich najlepszym zespołem okazała się ekipa Chemika Bydgoszcz. Zaś w olimpiadzie, w grupach do lat 12 i 14, złoty medal wywalczył Radosław Gajek z Rotmistrza Grudziądz, a 4 miejsce wywalczyła Alicja Śliwicka, Mistrzyni Europy do lat 10 z 2011 roku.

W marcu kol. Jarek Wiśniewski zorganizował w Nakle nad Notecią Indywidualne Mistrzostwa Województwa Kujawsko-Pomorskiego w Szachach Szybkich, gdzie pozyskał duże środki na nagrody od władz samorządowych. W Mistrzostwach Polski Pracowników Poczty Polskiej drużynowo wygrała drużyna Pocztowca Bydgoszcz, a indywidualnie najlepszy okazał się Karol Jaroch. Z kolei Mistrzem Województwa Przedszkolaków w Toruniu, które odbyły się w kwietniu ubiegłego roku, został Mateusz Marchlewicz z Brodnicy. W maju odbyły się również Drużynowe Mistrzostwa Województwa Juniorów, a pod nieobecność kilku najlepszych ekip, zwycięzcą została drużyna MDK nr 1 Bydgoszcz. W czerwcu odbyły się drużynowe Mistrzostwa Województwa Rodzin Szachowych. Najlepszą okazała się rodzina Łosińskich w Bydgoszczy, która wygrała zdecydowaną większość partii.

W czerwcu Jerzy Śniadecki z Baszty Żnin zorganizował Mistrzostwa Województwa Juniorów w Szachach Szybkich. Po raz XIX odbył się również Międzynarodowy Festiwal Szachowy w Kowalewie Pomorskim za którego organizację od samego początku odpowiedzialny jest Benedykt Mroziński. Festiwal co roku sprowadza rzesze sympatyków królewskiej gry, a na starcie ostatniego stanęło prawie 300 osób.

Koniec lipca to czas odbywania się Mistrzostw Polski Juniorów w Szachach Szybkich i Błyskawicznych. Na tej imprezie medale zdobywało rodzeństwo Śliwickich (Damian - brąz i Alicja – złoto i brąz) jak i Kacper Drozdowski – srebro i brąz!

W 65 Mistrzostwach Województwa Kujawsko Pomorskiego Seniorów w Szachach Szybkich najlepszy okazał się Sergei Khamitskiy z Białorusi. Zawody były rozgrywane w Szubinie.

Sierpień przyniósł największe niespodzianki w tym roku dla naszych szachów. Po srebrnym medalu Mistrzostw Polski Juniorów, Kacpra Drozdowskiego z Rotmistrza Grudziądz, sięgnął on po złoty medal Mistrzostw Europy do lat 16 w Pradze, w Czechach! Jest to niewątpliwy sukces tego zawodnika, który dostał również stypendium na Uniwersytecie Dallas za wynik w mistrzostwach. Kacper Drozdowski został również w lipcu wraz z reprezentacją Polski Drużynowym Mistrzem Europy Juniorów w Szachach w Czechach.

Kolejna impreza o randze mistrzowskiej w województwie kujawsko-pomorskim juniorów odbyła się w Szubinie, we wrześniu. Były to również eliminacje do Makroregionu Juniorów (Półfinałów MP Juniorów).

W Gdańsku odbyły się Międzywojewódzkie Mistrzostwa Młodzików, na których 3 miejsce wywalczył Michał Moszczeński z Rotmistrza Grudziądz. Międzywojewódzkie Mistrzostwa Juniorów (Makroregion) odbył się w październiku 2012 r. w Kręglu – Nowy Jasieniec. We wspomnianych powyżej Mistrzostwach Polski w Szachach Błyskawicznych, w kategorii drużynowej kobiet, Pocztowiec Bydgoszcz zajął II miejsce, a Baszta Żnin miejsce III. Z kolei męska drużyna Baszty zajęła II miejsce.

Sekcja szachowa Pocztowca Bydgoszcz zorganizowała Drużynowe Mistrzostwa Województwa w Szachach Szybkich. W Ekstralidze Seniorów utrzymały się dwie nasze, najlepsze drużyny: Rotmistrz Grudziądz i Baszta Żnin. Podsumowując głównie suche wyniki mieliśmy bardzo duże sukcesy organizacyjne i sportowe, a kilka z nich przełożyło się na medale mistrzostw Europy.

Szczegółowe relacje z przebiegu większości z opisanych powyżej zawodów i turniejów szachowych znajdą Państwo na stronie internetowej Kujawsko-Pomorskiego Związku Szachowego. Rok 2012 szybko minął, jednak jak widać z powyższych danych, dużo się działo.

Ze swojej strony chciałbym podziękować wszystkim, którzy chociaż w najmniejszym stopniu wspomogli nas w działaniu na rzecz rozwoju szachów w naszym województwie. Krytyków pragniemy zapewnić, że poprawimy się, na ile będziemy potrafili. Dodam również, że mamy ambicje organizacji w Bydgoszczy, lub na terenie naszego województwa, wielkich imprez szachowych, w tym mistrzowskich o zasięgu krajowym lub międzynarodowym, jednak do tego celu potrzeba pozyskania pewnych środków finansowych, które jednak nie można zdobywać z dnia na dzień. Dlatego na początku września wnikliwie przeanalizujemy możliwości związku do złożenia ofert do PZSzach.

Realizacją moich obietnic, złożonych przed wyborem na prezesa K-PZSzach, był min. turniej w galerii.  Pomimo krytyki, ogromnym sukcesem w promocji szachów na szerszą skalę, było zorganizowanie przez Jarka Wiśniewskiego, przy pomocy Pawła Jarocha oraz Pani Wiolety i mojej skromnej osoby Indywidualnych i Drużynowych Mistrzostw Polski w Szachach Błyskawicznych, które odbyły się w bardzo plenerowej i ogólnodostępnej Galerii Handlowej Focus Mall w Bydgoszczy. W niespełna ponad miesiąc (decyzję o przyznaniu nam imprezy otrzymaliśmy z PZSzach w dniu 15.09.2012 r.) udało się zorganizować od prywatnych sponsorów kwotę około 10 tys. zł, która w połączeniu z opłatami wpisowymi zapięła się budżetem rzędu około 18.tys. zł. (suma ta zaspokoiła koszty organizacji imprezy, funduszu nagród, jak również pozwoliła pozyskać do kasy związku pewną kwotę stanowiącą „dochody własne”). Panie Jarku – GRATULUJĘ!!!

W roku 2012 roku był planowany kurs sędziowski, na klasy okręgowe, na terenie Bydgoszczy, jednak w porozumieniu z Komisją Sędziowską i po akceptacji członków Zarządu KPZSzach, postanowiliśmy ten kurs zrobić w nowym roku, jego termin to 16-17.02.2013 r. W ujęciu ligowym, rok 2012 był niezwykle emocjonujący, szczególnie w sferze Drużynowych Mistrzostw Regionu, w obliczu zbliżającej się reorganizacji tych rozgrywek. W rozgrywkach III ligi Kujawsko-Pomorskiego Związku Szachowego wystartowało 12 drużyn, z których tytuł mistrzowski wywalczyła drużyna BKS Chemik II Bydgoszcz, przed KSz 64 Toruń oraz SSz Pocztowiec Bydgoszcz.

W rozgrywkach prowadzonych przez Kujawsko-Pomorski Związek Szachowy, w ramach Drużynowy Mistrzostw Regionu IV ligi w sezonie 2011/2012 udział brało 27 drużyn, wśród których pierwsze miejsce zajęła drużyna LZS I Szubin. Szubinianie wyprzedzili w klasyfikacji końcowej WKSz-1938 I Włocławek oraz UKS MDK Nr 5 Bydgoszcz. Wszystkie te ekipy uzyskały awans do rozgrywek DMR III ligi na sezon 2012/2013.

Niestety trudna sytuacja finansowa wielu ośrodków szachowych na terenie Województwa Kujawsko-Pomorskiego sprawiła, że do udziału w podzielonej w 2012 roku na dwie grupy IV ligi zgłosiło się tylko 20 drużyn.

W III lidze nadal gra 12 zespołów, jednak od tego roku spotkania w ramach tej klasy rozgrywkowej, odbywają się w systemach zjazdowym (o zaletach i wadach tego rozwiązania wypowiedzą się zapewne gracze trzecioligowi, działacze i sędziowie po zakończeniu sezonu 2012/2013). Również w konsekwencji reorganizacji rozgrywek ligowych w naszym regionie istotne będą zajęte przez poszczególne ekipy III-ligowe miejsca w klasyfikacji końcowej, w obliczu bezpośrednich spadków oraz baraży. W mojej ocenie zastanawiająca jest bierność niektórych dużych ośrodków szachowych, które nie przejawiają chęci organizowania zjazdów ligowych na swoim terenie (obecnie zjazdy III ligi prowadzone są jedynie w siedzibie SSz Pocztowca Bydgoszcz). Wobec powyższego konieczne będzie odpowiednie sformułowanie Regulaminu tych rozgrywek w taki sposób, aby zobligować drużyny grające w tych rozgrywkach do większej aktywności organizacyjnej.

Na szczególną uwagę zasługuje też zaangażowanie Pawła Jarocha  w szkolenie dzieci i młodzieży. Dostarczał nam bieżącą relację "dzień po dniu" z Mistrzostw Polski Młodzików do lat 10 w Poroninie i Mistrzostw Polski Juniorów do lat 16 i 18 w Solnie. Jako trener i opiekun był z p. Strzemkowskim na Ogólnopolskiej Olimpiadzie Młodzieży (Mistrzostwa Polski Juniorów do lat 12 i 14). Zorganizował również dwa wyjazdy szkoleniowe dla przyszłej kadry wojewódzkiej juniorów do Gdańska (czerwiec) i Jastrzębiej Góry (wrzesień). Część kosztów na młodzież poniósł KPZSzach. W Szubinie, podczas sierpniowych Mistrzostw Województwa Seniorów wraz z Piotrem Szybowiczem  zorganizował tygodniowy biwak/zgrupowanie dla ok. 8-10 dzieci w celach szkoleniowo-rekreacyjnych.

Komisja Klasyfikacji i Ewidencji działała w zasadzie w jednoosobowym składzie. Kolega Paweł wykonał ogromną pracy, co pozwoliło na płynne wprowadzenia zmian i nowych kategorii, których w minionym roku nadano ich aż 222 (okręgowych) i 15 centralnych. W minionym roku zostało wyrejestrowanych aż 125 zawodników. Jest to spowodowane wyrejestrowaniem pięciu klubów. Aktualnie zarejestrowanych jest 34 (w tym 26 zwyczajnych, 8 wspierających), a zawodników 1232.

W swojej pracy, jako prezes zwracałem uwagę na nowe ośrodki szachowe, takie jak Ciechocin, Nadróż i Kowal. Musimy wspierać nowych animatorów życia szachowego, bo jest szansa, że powstaną w miejsce wykreślonych nowe kluby. Z własnego doświadczenia wiem, jak trudny jest początki działalności nowej sekcji. Na ostatnim posiedzeniu z mojej inicjatywy powołano pełnomocnika ds. niepełnosprawnych. Szachy powinny być wszędzie obecne. Tym bardziej, że jest możliwość na pozyskiwanie środków na turnieje integracyjne, a te i tak się odbywają.

Bardzo dziękuję za zapal i zaangażowanie wszystkim aktualnym członkom zarządu. Szczególnie kolegom Pawłowi i Jarkowi. Nie zawsze się zgadzamy, ale właśnie o to chodzi . A błędów nie robi ten, który co nic nie robi. Dziękuję też wszystkim tym działaczom, którzy zawsze służyli mi radą i pomocą, gdyż staram się być prezesem całego związku, a nie tylko zarządu.

Prezes

Kujawsko –Pomorskiego Związku Szachowego