Sprawozdanie Wiceprezesa ds. Młodzieżowych i Ewidencji Kujawsko-Pomorskiego Związku Szachowego – Pawła Jarocha z działalności za 2012 rok

Świekatowo, 10.02.2013 r.

Moja przygoda z Zarządem KPZSzach trwa już od 2006 roku. 14 stycznia 2012 roku na Walnym Zgromadzeniu Delegatów KPZSzach zostałem wybrany na kolejną kadencję, tym razem w roli Wiceprezesa ds. młodzieżowych i ewidencji. Bardzo dziękuje za powierzone mi zaufanie na tak odpowiedzialną funkcję. Przez ostatni okres sprawozdawczy (rok 2012) starałem się wypełniać jak najlepiej swoje obowiązki, choć nie zawsze wszystko było idealne. Nie mniej jednak ostatni rok można uznać za bardzo udany zwłaszcza pod względem organizacyjnym i sportowym.

Swoje sprawozdanie podzielę na kilka części, bo w jednym "akapicie" nie da się wszystkiego opisać.

Szczegółowe wyniki sportowe opisał w swoim sprawozdaniu Jarosław Wiśniewski - Wiceprezes ds. Sportowych, Organizacyjnych i Dyscypliny Kujawsko-Pomorskiego Związku Szachowego. Szczególnie trzeba wyróżnić tutaj Kacpra Drozdowskiego z Rotmistrza Grudziądz, który w Pradze wywalczył tytuł Mistrza Europy do lat 16! Jest to niewątpliwy sukces rodziców, trenerów i działaczy klubowych, którzy potrafili stworzyć dobre warunki rozwoju dla młodego szachisty. Przed mistrzostwami nasz zawodnik startował również w Mistrzostwach Polski Juniorów w szachach klasycznych, szybkich i błyskawicznych, gdzie zdobywał medale i to w grupach rocznikowo starszych! W lipcu zawodnik Rotmistrza z reprezentacją Polski zdobył tytuł Drużynowego Mistrza Europy Juniorów w Czechach. Kacper dzięki uzyskanym normom po 20 latach przerwy nasz region doczekał się kolejnego Mistrza Międzynarodowego! Z wielką łatwością Mistrzostwo Polski do lat 14 uzyskał również Radosław Gajek z Rotmistrza Grudziądz, a swoje medale w szachach szybkich i błyskawicznych dorzuciło rodzeństwo Śliwickich (Alicja i Damian).

Początek 2012 roku to start nowej witryny KPZSzach (www.kpzszach.pl). Bezpośrednim jej twórcą jest Dawid Ziółkowski. Dzięki poświęconego na nią wiele godzin własnego czasu, strona została zaprojektowana i uruchomiona bardzo szybko. Jesteśmy również świadomi, że kpzszach.pl posiada braki, ale z biegiem czasu będziemy je eliminować. Niestety na wszystko potrzebny jest czas, a właściwie dużo czasu. Największymi plusami strony jest chyba ogromna ilość zdjęć z imprez szachowych jak i spora liczba relacji (ok. 100 w 2012 roku, podwojona w stosunku do poprzedniej witryny). Tutaj należy się jednak zatrzymać, bo zdecydowaną część relacji sam napisałem (ok. 60 %), a koledzy z Zarządu (Jarek, Piotrek) i pojedyncze osoby dopisali resztę. Niestety część "dużych klubów" nie czuje powołania do pomagania zwłaszcza nowemu Zarządowi i właściwie nie przykłada ręki do niczego, co jest z nami związane.

Z racji zajmowanego stanowiska dużą część własnego czasu poświęciłem dla "młodzieży". Działając z własnej inicjatywy zdawałem relację "dzień po dniu" z Mistrzostw Polski Młodzików do lat 10 w Poroninie i Mistrzostw Polski Juniorów do lat 16 i 18 w Solnie. Jako trener i opiekun byłem z p. Strzemkowskim na Ogólnopolskiej Olimpiadzie Młodzieży (Mistrzostwa Polski Juniorów do lat 12 i 14). Zorganizowałem również dwa wyjazdy szkoleniowe dla przyszłej kadry wojewódzkiej juniorów do Gdańska (czerwiec) i Jastrzębiej Góry (wrześnień). Część kosztów na młodzież poniósł KPZSzach. Niestety i tutaj nie spodobały się działania na rzecz młodzieży ze strony "wiodących klubów" (cytat panów z jednego z pism) pisząc kłamliwie, ironicznie i właściwie obrażając wnioskodawcę w tym i KPZSzach. W Szubinie podczas sierpniowych Mistrzostw Województwa Seniorów wraz z Piotrem Szybowiczem (na jego "kawałki ziemi") zorganizowaliśmy tygodniowy biwak/zgrupowanie dla ok. 8-10 dzieci w celach szkoleniowo-rekreacyjnych.

Musimy pochwalić się, że po paru latach zaniedbań ze strony niektórych działaczy, przywrócona zostanie Kadra Wojewódzka Młodzików, a pierwszy raz w historii dostaniemy Kadrę Wojewódzką Juniorów! Jest to niewątpliwie duży sukces KPZSzach w rozmowach ze Stowarzyszeniem Związków Sportowych w Bydgoszczy, które przeznacza na to nie małe środki. Na KWM mamy dostać 4 miejsca, a na KWJ 2 miejsca + prawdopodobnie odpowiednio 4 i 2 rezerwowych. Daje to możliwość objęcia szkoleniem aż 12 osób nie będących na listach innych "kadr" dotowanych z ministerstwa.

Działając z ramienia Zarządu, ale i też poza nim organizowałem we współpracy z rodzicami i kolegami działaczami z ZS nr 26 w Bydgoszczy, LZS Szubin, Piotrkiem Szybowiczem, Jarkiem Wiśniewskim i wieloma innymi osobami mnóstwo imprez skierowanych szczególnie dla dzieci i młodzieży: 10 turniejów w ZS nr 26 w Bydgoszczy, Indywidualne i Drużynowe Mistrzostwa Województwa w Szachach Błyskawicznych, IV GP w MDK-1, turnieje szachowe w SP nr 26 i SP nr 38, Obra Zima Open, Festiwal w Ostródzie, Festiwal Szachowy w Kowalewie Pomorskim, Mistrzostwa Województwa w Szachach Szybkich w Nakle, Mistrzostwa Województwa w Szachach Klasycznych w Szubinie, Drużynowe Mistrzostwa Województwa Juniorów w Bydgoszczy, Mistrzostwa Województwa Juniorów 9-17 w Szubinie, I Turniej o Puchar Burmistrza Brodnicy, DMR 2012/2013 Międzywojewódzkie Mistrzostwa Juniorów w Nowym Jasińcu, Drużynowe Mistrzostwa Województwa w Szachach Szybkich, Gwiazdkowy Turniej Szachowy w Białych Błotach, Fide Open Szubin, Mistrzostwa MDK nr 1 i Indywidualne i Drużynowe Mistrzostwa Polski w Szachach Błyskawicznych w galerii Focus Mall w Bydgoszczy, co daję ilość ok. 30 imprez (plus 10-15 mniejszych). Szczególnie na ostatnią wymienioną imprezę w galerii Focus Mall poświęciliśmy z Jarkiem bardzo dużo prywatnego czasu i wysiłku w przygotowanie mistrzostw w miesiąc (podczas których odbyły się również turnieje dla dzieci), ale myślę, że się opłaciło szczególnie dla celów promocyjnych. Nie ustrzegliśmy się błędów (wymienione w odpowiednich relacjach z imprez), ale kto nic nie robi, ten ich nie ma. Jedynymi imprezą nie organizowanymi przez działaczy z Zarządu KPZSzach były Mistrzostwa Województwa Juniorów w Szachach Szybkich w Żninie (Baszta) i Mistrzostwa Old-Boyów i Przedszkolaków w Toruniu (OPP).

W sprawach ewidencyjnych na bieżąco uaktualniałem wszystkie "nowości" w Centralnym Rejestrze: m.in. zmiany barw klubowych, nadawane kategorie i inne wynikające z zajmowanego stanowiska. Komisja Klasyfikacji i Ewidencji działa w jednoosobowym składzie niezmiennie od 2007 roku. Szczegółowe sprawozdanie KKiE można znaleźć w odpowiednim miejscu na stronie.

Na koniec pragnę podziękować wszystkim osobom z którymi współpracowałem podczas pierwszego roku pracy w nowym Zarządzie KPZSzach jak i w organizacji wielu imprez poza "statutową" działalnością. Sprawozdanie to też czas na przemyślenia w naszej pracy, które na pewno wykorzystamy do poprawienia tych niedociągnięć, które występowały w minionym roku.

Wiceprezes KPZSzach

ds. Młodzieżowych i Ewidencji