Sprawozdanie Wiceprezesa ds. Sportowych, Organizacyjnych i Dyscypliny Kujawsko-Pomorskiego Związku Szachowego – Jarosława Wiśniewskiego z działalności za 2012 rok

Na początku swojego opracowania chciałbym serdecznie podziękować delegatom Kujawsko-Pomorskiego Związku Szachowego za okazane zaufanie i wybór mojej osoby na członka zarządu KPZSzach z dniem 14.01.2012 r.

Początkowo obejmując funkcję Przewodniczącego Komisji Dyscypliny KPZSzach, zdawałem sobie sprawę, że gremium to nie jest obciążone balastem wielu zadań, co potwierdziła szara rzeczywistość (powołana na mój wniosek w czerwcu 2012 r. Komisja Dyscyplinarna w nowym składzie obradowała tylko jeden raz z uwagi na otrzymany jeden wniosek dyscyplinarny, o czym piszę w osobnym sprawozdaniu). Moje obawy potwierdził również fakt, iż nie otrzymałem od poprzedniej Komisji Dyscyplinarnej żadnych dokumentów, opracowań, rejestrów kar, itp.

Chcąc wykorzystać swój zapał i posiadane możliwości postanowiłem wnieść większy wkład w działalność Kujawsko-Pomorskiego Związku Szachowego, wykraczający poza pozoranctwo i bierne uczestniczenie jedynie w zebraniach zarządu. Swoje działania postanowiłem kierować w stronę promowania naszej ukochanej dyscypliny sportowej poprzez pokazanie szachów szerszej rzeszy, nieświadomych ich istnienia zwykłych zjadaczy chleba.

W marcu zorganizowałem w Nakle nad Notecią Indywidualne Mistrzostwa Województwa Kujawsko-Pomorskiego w Szachach Szybkich. Poza tą ogólnowojewódzką imprezą zorganizowałem w Nakle jeszcze 5 innych turniejów szachowych przy okazji odbywających się świąt gier planszowych, festynów, zabaw plenerowych oraz w ramach wymyślonego przeze mnie projektu cyklu turniejów (kontynuowanych również w tym roku) „Szachy – przewodnikiem po nakielskich restauracjach”. W międzyczasie pomogłem panu Pawłowi Pawłowskiemu zorganizować finanse z Kujawsko-Pomorskiego Urzędu Marszałkowskiego na zakup nagród, na organizowane przez niego w Toruniu w kwietniu 2012 roku - Mistrzostwa Województwa Przedszkolaków.

W miarę posiadanych możliwości i wolnego czasu wspomagałem (jako zwykły członek zarządu KPZSZach) również imprezy rangi mistrzostw wojewódzkich organizowanych przez działaczy z Szubina. Z każdej imprezy szachowej, w której brałem udział ja czy moi podopieczni, jak również zawodnicy Kujawsko-Pomorskiego Związku Szachowego pisałem relacje (około 40), gdzie zamieszczano również obszerne fotogalerie (również głównym celem przyświecającym temu przedsięwzięciu była promocja szachów) głownie w prasie lokalnej jak i na kilku portalach internetowych (w tym również na stronie www.kpzszach.pl). Oczywiście styl tych relacji miał również luźny charakter, często humorystyczny, gdzie starałem się ukazywać współrywalizację szachistów w innym ujęciu lekkim, wykraczającym poza dotychczasowe kanony (co według mojej wiedzy spotykało się z różnymi reakcjami, jednak głównie przychylnymi). Również przypadła mi funkcja, już chyba dyżurnego protokolanta posiedzeń zarządu oraz zjazdów delegatów KPZSzach, z czego staram się wywiązywać w miarę posiadanych umiejętności.

Funkcję wiceprezesa Zarządu KPZSzach ds. Organizacyjnych, Sportowych (połączoną z funkcją Przewodniczącego Komisji Dyscyplinarnej) zgodziłem się objąć w dniu 10.08.2012 r. w związku z odwołaniem z tego stanowiska Roberta Śliwonika. Wobec powyższego swoją działalność na tym stanowisku powinienem opisać właśnie od tego okresu.

Pomimo, jak się niedawno okazało „wielu miażdżących opinii” poczytuje sobie za ogromny sukces w promocji szachów na szerszą skalę zorganizowanie przy pomocy Pawła Jarocha Indywidualnych i Drużynowych Mistrzostw Polski w Szachach Błyskawicznych, które odbyły się w bardzo plenerowej i ogólnodostępnej Galerii Handlowej Focus Mall Bydgoszcz. W niespełna ponad miesiąc (decyzję o przyznaniu nam imprezy otrzymaliśmy z PZSzach w dniu 15.09.2012 r.) udało się zorganizować od prywatnych sponsorów kwotę około 10 tys. zł, która w połączeniu z opłatami wpisowymi zapięła się budżetem rzędu około 18.tys. zł. (suma ta zaspokoiła koszty organizacji imprezy, funduszu nagród, jak również pozwoliła pozyskać do kasy związku pewną kwotę stanowiącą „dochody własne”). O potknięciach i wyciągniętych wnioskach pisałem w relacji z mistrzostw, jednak istotne dla mnie jako organizatora takich zawodów jest wyniesione doświadczenie.

Pod koniec 2012 roku postanowiłem spowodować organizację kursu sędziowskiego na klasy okręgowe na terenie Bydgoszczy, jednak w porozumieniu z panią Marią Michalską oraz Ulrichem Jahrem (oraz po akceptacji pozostałych członków Zarządu KPZSzach), postanowiliśmy taki kurs zrobić po nowym roku (oficjalnie jego termin przewiduje się obecnie na 16-17.02.2013 r.).

W ujęciu ligowym rok 2012 był niezwykle emocjonujący szczególnie w sferze Drużynowych Mistrzostw Regionu w obliczu zbliżającej się reorganizacji tych rozgrywek. W rozgrywkach III ligi Kujawsko-Pomorskiego Związku Szachowego wystartowało 12 drużyn, z których tytuł mistrzowski wywalczyła drużyna BKS Chemik II Bydgoszcz (przed KSz 64 Toruń oraz SSz Pocztowiec Bydgoszcz).

Z kolei w rozgrywkach prowadzonych przez Kujawsko-Pomorski Związek Szachowy w ramach Drużynowy Mistrzostw Regionu IV ligi w sezonie 2011/2012 udział brało 27 drużyn wśród, których pierwsze miejsce zajęła drużyna LZS I Szubin. Szubinianie wyprzedzili w klasyfikacji końcowej WKSz-1938 I Włocławek oraz UKS MDK Nr 5 Bydgoszcz. Wszystkie te ekipy uzyskały awans do rozgrywek DMR III ligi na sezon 2012/2013.

Niestety trudna sytuacja finansowa wielu ośrodków szachowych na terenie Województwa Kujawsko-Pomorskiego sprawiła, że do podzielonej w 2012 roku na dwie grupy IV ligi zgłosiło się tylko 20 drużyn. W III lidze nadal gra 12 zespołów, jednak od tego roku spotkania w ramach tej klasy rozgrywkowej odbywają się w systemach zjazdowym (o zaletach i wadach tego rozwiązania wypowiedzą się zapewne gracze trzecioligowi, działacze i sędziowie po zakończeniu sezonu 2012/2013). Również w konsekwencji reorganizacji rozgrywek ligowych w naszym regionie istotne będą zajęte przez poszczególne ekipy III-ligowe miejsca w klasyfikacji końcowej, w obliczu bezpośrednich spadków oraz baraży. W mojej ocenie zastanawiająca jest bierność poniektórych dużych ośrodków szachowych, które nie przejawiają chęci organizowania zjazdów ligowych na swoim terenie (obecnie zjazdy III ligi prowadzone są jedynie w siedzibie SSz Pocztowca Bydgoszcz). Wobec powyższego konieczne będzie odpowiednie sformułowanie Regulaminu tych rozgrywek w taki sposób, aby zobligować drużyny grające w tych rozgrywkach do większej aktywności organizacyjnej.

W ujęciu czysto sportowym należy uznać 2012 rok za bardzo udany dla szachistów w województwie kujawsko-pomorskim. Były to sukcesy sportowe i organizacyjne, których bardzo brakowało w ubiegłych latach. Być może w jakiejś części jest to zasługa wybranego 14 stycznia 2012 roku nowego Zarządu Kujawsko-Pomorskiego Związku Szachowego, ale głównie samych zawodników, aktywnych działaczy i trenerów szachowych.

Na pierwszy ogień poszedł I Festiwal Szachowy w ZS nr 26 w Bydgoszczy (6-8.01) w skład którego wchodziło szereg grup rankingowych i wiekowych, a kulminacją imprezy były odbyte Mistrzostwa Województwa w Szachach Błyskawicznych (organizował Paweł Jaroch, Piotr Szybowicz oraz rodzice ZS nr 26 w Bydgoszczy). Należy dodać, że w Bydgoszczy od ponad 10 lat nie było tak licznej imprezy, która zgromadziła łącznie ok. 350 osób z całej Polski.

W pierwszy tydzień ferii zimowych odbył się tradycyjny XXIX Turniej Szachowy w MDK-1 w Bydgoszczy. 4 marca w Nakle obyły się również Mistrzostwa Województwa w Szachach Szybkich, o których pisałem powyżej.

W marcu odbyły się również Mistrzostwa Polski Młodzików do lat 10 w Poroninie. Nasz zawodnik zajął 9 miejsce (Borys Paliwoda – Baszta Żnin) na ok. 60 startujących. Z kolei na Mistrzostwach Polski Juniorów do lat 16 i 18 w Solinie mieliśmy już o wiele więcej powodów do świętowania. Kacper Drozdowski z Rotmistrza Grudziądz w grupie do lat 18 wywalczył srebrny medal! W tej samej grupie zajęliśmy jeszcze 6 miejsce (Łukasz Licznerski – Chemik Bydgoszcz), a do lat 16 dobre 7 miejsce wywalczył Tomasz Żebracki z MDK nr 5 Bydgoszcz. W międzyczasie w Kołobrzegu Przemysław Wiśniewski został Mistrzem Polski Honorowych Dawców Krwi! Kwiecień był miesiącem zakończenia regionalnych rozgrywek drużynowych i Ogólnopolskiej Olimpiady Młodzieży w Sportach Umysłowych w Solinie. W pierwszych z nich najlepszym zespołem okazała się ekipa Chemika Bydgoszcz. Zaś w olimpiadzie (grupy do lat 12 i 14) złoty medal wywalczył Radosław Gajek z Rotmistrza Grudziądz, a 4 miejsce wywalczyła Alicja Śliwicka (Mistrzyni Europy do lat 10 z 2011 roku.

W Mistrzostwach Polski Pracowników Poczty Polskiej drużynowo wygrała drużyna Pocztowca Bydgoszcz, a indywidualnie najlepszy okazał się Karol Jaroch. Z kolei Mistrzem Województwa Przedszkolaków w Toruniu (kwiecień) został Mateusz Marchlewicz z Brodnicy.

W maju odbyły się również Drużynowe Mistrzostwa Województwa Juniorów, a pod nieobecność kilku najlepszych ekip, zwycięzcą została drużyna MDK nr 1 Bydgoszcz. W czerwcu odbyły się drużynowe Mistrzostwa Województwa Rodzin Szachowych. Najlepszą z nich okazała się rodzina Łosińskich w Bydgoszczy, która wygrała zdecydowaną większość partii. W środku czerwca Jerzy Śniadecki z Baszty Żnin zorganizował Mistrzostwa Województwa Juniorów w Szachach Szybkich. Po raz XIX odbył się również Międzynarodowy Festiwal Szachowy w Kowalewie Pomorskim (Benedykt Mroziński i Paweł Jaroch), który jak co roku sprowadza rzesze sympatyków królewskiej gry, a na starcie stanęło ok 300 osób. Koniec lipca to czas odbywania się Mistrzostw Polski Juniorów w Szachach Szybkich i Błyskawicznych. Na tej imprezie medale zdobywało rodzeństwo Śliwickich (Damian - brąz i Alicja – złoto i brąz) jak i Kacper Drozdowski – srebro i brąz! W 65 Mistrzostwach Województwa Kujawsko Pomorskiego Seniorów w Szachach Szybkich najlepszy okazał się Sergei Khamitskiy z Białorusi. Zawody były rozgrywane w Szubinie.

Sierpień to największa niespodzianka w tym roku dla naszych szachów. Po srebrnym medalu Mistrzostw Polski Juniorów Kacper Drozdowski z Rotmistrza Grudziądz sięgnął po złoty medal Mistrzostw Europy do lat 16 w Pradze w Czechach! Jest to niewątpliwy sukces tego zawodnika, który również dostał stypendium na Uniwersytecie Dallas za wynik w mistrzostwach. Kacper Drozdowski został również z reprezentacją Polski Drużynowym Mistrzem Europy Juniorów w Szachach w Czechach – lipiec.

Kolejna impreza mistrzowska o zdobycie tytułu w województwach kujawsko-pomorskiego juniorów odbyły się w Szubinie na koniec września. Była to również eliminacja do Makroregionu Juniorów (Półfinałów MP Juniorów). W Gdańsku odbyły się Międzywojewódzkie Mistrzostwa Młodzików. 3 miejsce wywalczył Michał Moszczeński z Rotmistrza Grudziądz. Międzywojewódzkie Mistrzostwa Juniorów (Makroregion) odbył się w październiku 2012 r. w Kręglu – Nowy Jasieniec.

We wspomnianych powyżej Mistrzostwach Polski w Szachach Błyskawicznych w kategorii drużynowej kobiet Pocztowiec Bydgoszcz zajął II miejsce, a Baszta Żnin była jedno miejsce bliżej na 3. Z kolei męska drużyna Baszty zajęła II miejsce. Sekcja szachowa Pocztowca Bydgoszcz zorganizowała Drużynowe Mistrzostwa Województwa w Szachach Szybkich. W Ekstralidze Seniorów utrzymały się dwie nasze najlepsze drużyny: Rotmistrz Grudziądz i Baszta Żnin. Podsumowując głównie suche wyniki mieliśmy bardzo duże sukcesy organizacyjne i sportowe, a kilka z nich przełożyło się na medale mistrzostw Europy.

Szczegółowe relacje z przebiegu większości z opisanych powyżej zawodów i turniejów szachowych znajdą Państwo na stronie internetowej Kujawsko-Pomorskiego Związku Szachowego.

Rok 2012 szybko minął, jednak jak widać z powyższych opracowań, troszkę się działo. Ze swojej strony chciałbym podziękować wszystkim, którzy chociaż w najmniejszym stopniu wspomogli mnie w jakimkolwiek działaniu na rzecz szachów. Krytyków pragnę zapewnić, że się poprawię na ile potrafię, jednak jako wcześniej niemal anonimowy działacz z prowincjonalnego Nakła nad Notecią staram się zbierać doświadczenie na każdej płaszczyźnie szachowej i w różny sposób, co oczywiście ma prawo nie być powszechnie akceptowane. Dodam również, że mam ambicje organizacji w Bydgoszczy (lub na terenie naszego województwa) wielkich imprez szachowych, w tym tych mistrzowskich o zasięgu krajowym lub międzynarodowym, jednak do tego potrzeba ludzi patrzących w tą samą stronę, więc każda pomoc czy konstruktywna propozycja będzie mile widziana.

Z szachowym pozdrowieniem

Wiceprezes ds. Organizacyjnych, Sportowych i Dyscypliny